Ce trebuie sa faca nasii de botez


Noi am fost norocosi sa avem nasi minunati la botez, doi oameni deosebiti care au facut ca acest eveniment sa fie superb si sa simtim ca am facut cea mai buna alegere cand i-am ales.

Pentru ca noi am fost nasi acum doi ani pentru o fetita stiam cam ce ar trebui sa faca nasii si am facut impreuna cu ei o lista care sa ne fie de folos. Voi scrie aici toate aceste indatoriri ale nasilor, cu speranta ca vor fi de folos celor care se pregatesc sa fie nasii unui bebelus si vor sa stie ce au de facut.

1. Lumanarea de botez

Nasii trebuie sa cumpere o lumanare de botez, care poate fi ornata cu flori naturale sau cu voal si jucarioare.

Daca lumanarea este cu flori cel mai bine este ca aceasta sa se asorteze cu decorul de cristelnita, sa fie aceleasi flori. Pentru lumanarile cu jucarie se poate alege un decor doar cu voal si fundite. Decorul de cristelnita nu este obligatoriu, noi nu am avut asa ceva cand am fost nasi.

Lumanarea facuta de nasii nostri a fost cu flori naturale albe si ne-a placut mult. Decorul de cristelnita a fost din aceleasi flori si au aratat minunat toate.ce trebuie sa faca nasii

2. Trusoul pentru bebe

Nasii trebuie sa cumpere pentru bebelus un set complet de haine, cu caciulita si pantofiori. De asemenea trebuie sa cumpere cutia de trusou, care cuprinde prosopul alb, panza pe care va fi luat bebe, sticluta pentru mir si un sapun alb.

Aceste seturi se cumpara de obicei gata facute, se gasesc in magazinele cu specific de botez si cuprind tot ce este nevoie. Pentru costumatie nasii vor alege dupa gustul lor, dar potrivit cu vremea de afara din perioada evenimentului, eventual adaugand o haina mai groasa, manusei, caciulita si orice mai este necesar pentru ca bebe sa fie imbracat complet.
ce trebuie sa faca nasii

3. Ce trebuie sa faca nasii la biserica

Nasii sunt cei care platesc la biserica si aduc acolo o sticla de vin si sticluta de mir plina cu ulei de masline. De asemenea la biserica nasii vor pune in piept fiecarui invitat cate o cruciulita cu fundita colorata.

Atunci cand am fost nasi am luat cruciulite mici cu fundita roz, pe care le-am tinut intr-un cosulet micut si care au aratat frumos prinse pe hainele invitatilor.
ce trebuie sa faca nasii

4. Ce trebuie sa faca nasii pentru baita

Nasii trebuie sa se ocupe de baita de a doua zi, deci vor cumpara hainute noi pe care bebe le va imbraca dupa baie. Costumasul este un fel de pijamaluta, pentru ca oricum bebe va dormi apoi si trebuie sa fie ceva comod si vesel.

La baita se vor pune in apa mai multe lucruri, fiecare dupa traditia locului, care sa ii aduca noroc bebelusului si se respecta cateva traditii despre care voi scrie separat.

Nasii vor oferi un dar bebelusului dupa petrecere, daca isi doresc. Toate aceste traditii care tin de nasi sunt importante pentru eveniment, dar pentru mine ce conteaza cu adevarat este relatia care se leaga intre bebe si nasi, pentru ca aceasta sa dainuie in timp si nasii sa fie parintii spirituali ai bebelusului, asa cum promit in cadrul slujbei din ziua botezului, cand fac un legamant de a fi alaturi de finul lor toata viata lui.

sursa: ralucaloteanu.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*