Cutremur în Vrancea cu magnitudinea 5,3! Digi 24 singurul post pe fază

Cutremur neobişnuit, azi-noapte, în Vrancea. Undele seismului de magnitudine 5,3 au traversat barajul natural al munţilor Carpaţi şi s-au simţit şi în Transilvania, lucru rar, spun specialiştii. Unda de şoc a zguduit judeţele din est şi sud, dar a ajuns şi în Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi în vestul Turciei.

cutremur-r

Cutremurul s-a produs la ora 1:20. Prima estimare a Institului pentru Fizica Pâmântului a fost de magnitudine 6, apoi revizuită la 5,3. Seismul s-a produs la o adâncime de aproape 100 de kilometri. Unda de şoc s-a resimţit în multe regiuni ale ţării.

„Din ce au spus oamenii, s-a simţit 3-4 secunde. La început a fost o mișcare două sec, s-a simțit P și apoi, după 10-15 secunde, s-a simţit şi unda S”, a explicat Daniel Paulescu, fizician INFP.

„Este al doilea cutremur de magnitudine peste cinci, a mai fost unul în septembrie. Noi zicem că sunt bune, pentru că produc totuşi nişte descărcări în Vrancea și ajustează fluctuaţii de tensiune. Însă per total nu reușesc să elibereze tensiune acumulată în Vrancea. Din acest punct de vedere nu putem să nu ne gandim că, în perspectivă, trebuie să ne gândim şi la un cutremur mai mare”, a declarat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP.

În Bucureşti, oamenii au fost treziţi din somn şi au ieşit în stradă.

– Aţi simţit cutremurul?

– Din cauza asta sunt afară.

– Aţi ieşit de frică?

– Vai, Doamne! Un scârţâit de… Două au fost, unul după altul.

– Două replici?

– Nu. A fost primul mai uşor şi apoi al doilea.

Cutremurul s-a resimţit puternic la etajele superioare.

– A început cutremurul foarte puternic. M-am speriat şi eu şi mama. Ne-am pus în pragul uşii şi cam atât poţi să faci la etajul zece pentru că se simte foarte foarte rău faţă de sol.

Pompierii din Bucureşti au intrat în alertă şi au decis să facă un control în cea mai vulnerabilă zonă a Capitalei: Centrul Vechi.

„Nu au fost raportate evenimente la 112 aşa cum a fost la precedentul cutremur. În zona centrului istoric avem un echipaj care a verificat străzile pentru a identifica eventuale clădiri care au probleme. Nu avem nicio situație de urgență raporată”, a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.

„Din fericire, în Bucureşti, deşi avem foarte multe clădiri cu risc seismic, nu s-au înregistrat victime, n-au fost accidente. Ne bucurăm că n-au fost pagube materiale. Am discutat cu Ambulanța, IGSU și n-au fost evenimente majore”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Cutremurul i-a surprins chiar şi pe cei mai cunoscuţi seismologi români.

„M-a trezit din somn, a fost un cutremur important. Un 5 sau 5,4 ar fi magnitudinea reală. Aceste cutremure de 5, 5 şi ceva intră in normalitate. Constat că prognoza de lungă durată sunt respectate. Vrancea e vrancea, este o zonă seismică de mare adâncime si se manifestă altfel. Este o replică acum. Sunt conectat cu institutul, tot timpul. Dacă cutremurul ar fi fost la sibiu sau făgăraş – 10-20 de kilometri – efectele ar fi fost importante”, a spus Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP.
sursa: digi24

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*