Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus la Castelul Peleş. Ceremonii religioase catolice şi ortodoxe

Avionul care duce sicriul cu trupul Reginei Ana din Elveţia a ajuns marţi în România. După o rugăciune catolică prezidată de arhiepiscopul-mitropolit Ioan Robu și de Petru Gherghel, episop romano-catolic de Iași, în prezența reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române, Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, cortegiul a pornit spre Castelul Peleș. Aici, timp de două zile, îşi vor putea prezenta condoleanţele oficiali din România şi Republica Moldova. Apoi, joi şi vineri, va fi rândul publicului să-şi ia rămas bun de la Regină.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns în ţară cu o aeronavă de linie, pe Aeroportul Henri Coandă. I-a vegheat călătoria fiica cea mică, Maria, care s-a întors şi ea din Elveţia. Restul familiei regale a aşteptat-o pe regina Ana pe aeroport. Din cauză stării de sănătate, regele Mihai a rămas în Elveţia şi nu va participa la înmormântare.

După o scurtă ceremonie religioasă catolică, cortegiul funerar a plecat spre Palatul Peleş. Sicriul reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare. În Sinaia, cortegiul funerar a fost întâmpinat de sute de oameni.

La Peleş, oficialităţile vor putea să-i aducă Reginei Ana un ultim omagiu până miercuri seară.

 O ceremonie catolică şi o ceremonie ortodoxă au fost oficiate la Castelul Peleş. Familia regală s-a retras.

Evenimentul a fost unul privat, la care presa nu a avut acces, a precizat pentru Telejurnal Camelia Csiki.

A fost un moment încărcat cu emoţie. Sicriul Majestăţii Sale a fost adus în Sala Regilor. S-a oficiat în primul rând o slujbă ortodoxă, cu o prezenţă mai mică din partea clericului catolic.

Familia regală şi-a exprimat emoţiile şi sentimentele într-un moment de reculegere, potrivit şefului Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I, Andrew Popper.

Majestatea Sa, Regele Mihai I, cu foarte multă tristeţe a urmat sfaturile unui colegiu medical care i-a indicat foarte clar că starea sănătăţii sale nu îi permite să călătorească în România şi să participe la aceste evenimente, a mai explicat şeful Casei Majestăţii Sale.

Funeraliile regale pentru Regina Ana reprezintă recunoaşterea rolului familiei regale în viaţa naţiunii şi reîntoarcerea familiei regale în poziţia care i se cuvine şi care este nu numai importantă pentru familia regală, ci pentru întreaga naţiune, după cum a explicat Andrew Popper.

Miercuri, la Castelul Peleş sunt aşteptaţi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Mai mult aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*