Sa NU mai arunci cojile de pepene rosu!

coji pepene 2

Credem ca toata lumea iubeste un pepene suculent in zilele toride ale verii. Pe langa gustul sau delicios si revigorant, pepenele rosu abunda de substante hranitoare, antioxidanti, vitamine si minerale care pot oferi un plus de sanatate. Dar stiati oare ca si cojile de pepene sunt pline de beneficii?

Avem tendinta sa le aruncam fara a sti ca aceasta parte a fructului este extrem de bogata in vitaminele A, C, B6, magneziu, potasiu si zinc. De asemenea, pepenele rosu este bogat in licopen. Licopenul este un antioxidant puternic care ne apara de multe boli, din care putem aminti cancerul de prostata. Un numar  de studii arata faptul ca acest compus poate scade riscul de a dezvolta acest cancer cu pana la 34%.

Publicitate

Pepene roşu – beneficii pentru sănătate

Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii.

Publicitate

Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.

De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Mai mult aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*