Începe Postul Crăciunului. 40 de zile fără carne, brânză și ouă. 15 zile de dezlegare la pește și vin

Credincioșii din România se pregătesc de lăsatul secului. Postul Crăcunului începe vineri, pe 15 noiembrie și va dura 40 de zile, atât cât ne mai despart de sărbătoarea Nașterii Domnului. Joi, pe 14, este ultima zi în care se mănâncă “de dulce”. 

În cele 40 de zile de post până la Nașterea Domnului, se obisnuiește ca toți credincioșii să nu consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, și altele la ulei şi vin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*