15 Octombrie 1922 – Ziua Încoronării Regelui FERDINAND I și a Reginei MARIA!

15 Octombrie 1922 – Ziua Incoronarii Regelui FERDINAND I si a Reginei MARIA – momentul cand Istoria noastra a intrat intr-o noua etapa.

Încoronarea la 15 octombrie 1922 a regilor Ferdinand şi Maria este momentul în care s-a desăvârşit făurirea României Mari, dar şi ziua când lumea internaţională a fost cu privirea ațintită spre ţara noastră. Ceremonia fastuoasă s-a desfăşurat într-un orăşelcu o puternică simbolistică în istoria românilor: Alba Iulia.

„Ploaie! Aceasta a fost prima impresie – dar nu o ploaie tare, doar o stropitură pe fereastra mea, mici linii lungi şi distanţate, ceea ce din fericire înseamnă că erau doar picături şi la linia orizontului se ridica un soare palid”, a consemnat la acea vreme Regina Maria.

Regele Ferdinand si regina Maria au fost incoronati pe 15 octombrie
Regele Ferdinand si regina Maria

Coroane cu poveste specială: făurite din oţel de tun şi din aur donat de un localnic din Apuseni Coroanele

Cele două simboluri ale regalităţii, au fiecare în spate o poveste inedită. Coroana Regelui Ferdinand a aparţinut unchiului său, Carol I, fiind coroana cu care acesta fusese încoronat în anul 1881 şi care fusese făurită din oţelul de la un tun turcesc, capturat în timpul Războiului de Independenţă. În schimb, coroana reginei a fost comandată special la o casă de bijuterii celebră din Paris, fiind construită din aproximativ 1,8 kilograme de aur donat de un localnic din Munţii Apuseni. Coroana are pandantive laterale pe care sunt inscripţionate simboluri: în partea dreaptă simbolul heraldic al României, iar în partea stângă simbolul heraldic al casei reginei din Borough. Potrivit storicilor,  Regina Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea. Pentru ceremonia de încoronare au fost comandate şi două mantii, cea a regelui fiind făcută în străinătate, iar cea a reginei în ţară. Capete încoronate sau lideri celebri prezenţi la încoronarea de la Alba Iulia La solemnităţile din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia au participat numeroşi reprezentanţi ai Caselor Regale din Europa, dar şi ai guvernelor din întreaga lume. Cele mai importante agenţii de presă internaţionale şi-au trimis la Alba Iulia reporteri pentru a relata despre evenimentul fastuos.

Potrivit istoricilor, Alba Iulia avea la acea dată aproximativ 10.000 de locuitori, iar ceremoniile din 15 octombrie 1922 au reunit peste 30.000 de oameni şi nu mai puţin de 15.000 de soldaţi, fiind organizată chiar şi o paradă militară.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*