Miting la Breaza pentru salvarea Castelului Brâncoveanu de la demolare

castel

UPDATE – LIDL România ne-a transmis un drept la replică în care se precizează: “Achiziționarea Castelului Brâncoveanu din Breaza nu face parte din planul de expansiune al Companiei LIDL în România”.

Una dintre cele mai importante clădiri ale oraşului Breaza, un veritabil monument istoric, deși nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, este pe cale să fie dărâmat. Este vorba de Castelul Brâncoveanu aflat chiar în centrul oraşului, acolo unde a funcționat o vreme Spitalul TBC, apoi acolo a fost Hotelul Parc. Pentru a încerca să împiedice demolarea clădirii, un grup de iniţiativă organizează marţi, 14 martie, de la ora 13.00, un miting de protest chiar în fața castelului.

“Salvaţi Castelul Brâncoveanu!
Cetăţenii oraşului Breaza sunt invitaţi marţi, 14 martie, de la ora 13.00, în faţa Castelului Brâcoveau (hotelul “Parc”) pentru a participa la o acţiune de protest împotriva demolării acestui edificiu. Construit de domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848) pe locul unui fost conac aparţinând Cantacuzinilor, castelul a avut ca ultim nobil locuitor pe prinţul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu. Clădirea este confiscată de regimul comunist în 1947 şi transformată în spital TBC, apoi în hotelul Parc.
Este singura pagină de istorie a oraşului Breaza, unicul imobil în care a locuit un domnitor în acest oraş, unicat în stilul arhitectural din zonă. Acest monument istoric nu este trecut pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, lucru ce ar fi trebuit iniţiat de administraţia locală. Hai să arătăm că ne pasă! Hai să arătăm că suntem conştienţi! Un popor fără istorie este un popor fără viitor! Fără istorie, suntem ca un copil ce nu-şi cunoaşte părinţii! Vă aşteptăm!”

Aşa sună apelul organizatorilor pentru mitingul de marţi, 14 martie.
Acum, povestea este ceva mai complicată, pentru că, în momentul de faţă, Castelul Brâncoveanu şi terenul aferent sunt proprietate privată. După 1990, castelul a fost vândut unui investitor italian, apoi au apărut moștenitorii familiei Cantacuzino, care au revendicat castelul și terenul aferent și le-au câștigat în instanță după mulţi, foarte mulţi ani de procese. Proprietarii au scos castelul la vânzare, iar conducerea LIDL România şi-a manifestat intenţia de a-l achiziţiona, cu scopul evident de a-l demola şi a construi aici un supermarket.
Principalul iniţiator al mitingului de marţi, Gabriel Şerbănescu, ne-a declarat: “Am făcut numeroase memorii la Direcţia Judeţeană de Patrimoniu, la Consiliul Judeţean, la Prefectura Prahova. Peste tot am primit acelaşi răspuns: Primăria şi Consiliul Local Breaza sunt singurele în măsură să demareze clasarea acestui edificiu pentru a fi inclus pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, ceea ce ar împiedica demolarea sa. Am fost inclusiv la o şedinţă a Consiliului Local. Mi s-a dat dreptate, dar nu s-a făcut nimic! Dacă nu reuşim să mişcăm cumva lucrurile, castelul va fi vândut şi în locul unei pagini de istorie vie vom avea un centru comercial!”
sursa: campinatv.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*