Destinații răcoroase! Peşterile din Apuseni, alternativa perfectă pentru caniculă – FOTO

La zeci de metri sub  pământ, peşterile sunt pot fi alternativa perfectă pentru canicula ce a pus stăpânire peste România. Hainele groase  sunt obligatorii, temperature fiind şi de trei ori mai scăzută faţă de afară. Munţii Apuseni sunt ofertanţi când vine vorba despre catedralele subterane.

Peştera Urşilor, județul Bihor, este un obiectiv pe care nu ai voie să îl ratezi dacă te afli în zonă. Formaţiunile carstice ale peşterii au atras atenţia miilor de turişti străini care vizitează regiunea. Peştera deţine trei galerii: galeria Emil Racoviţă, galeria Lumânărilor şi galeria Urşilor- punctul de plecare în vizitarea peşterii şi totodată locul unde au fost găsite resturi scheletice ale ursului de cavernă.

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor

Interiorul peşterii se distinge prin formaţiunile de stalactite şi stalagmite, dar şi prin urmele şi fosilele ursului de cavernă. Temperatura este de aproximativ 10 grade, numai bună de răcorit. Un bilet costă 20 de lei pentru adulţi, şi 10 lei pentru copii. Taxa de fotografiere este de 15 lei, în timp ce taxa de filmare este de 25 de lei.

Comparată cu o catedrală gotică subterană, Peştera Meziad, din comuna Remetea, este una dintre cele mai frumoase peşteri ale României. Spaţiile interioare generoase cu poduri naturale şi bogăţia de formaţiuni au atras oamenii încă din perioada preistorică. Peştera a fost locuită atât de oamenii primitivi, cât şi de urşii cavernelor, şi adăposteşte 13 specii de lilieci dintre cele 26 existente în România. Este cunoscută prin dimensiunile impresionante ale portalului,16 m înălţime şi 10 m lăţime, precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleoteme care captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii.

Pestera Meziad-foto facebook

Pestera Meziad-foto facebook

Pentru a intra în peşteră, adulţii vor plăti 15 lei, copiii de până la 14 ani 10 lei, în timp ce copiii de până la 5 ani au acces gratuit.

Peştera se află la o altitudine de 397 m şi prezintă două nivele de carstificare. Nivelul inferior, care însumează 1.542 m lungime, se caracterizează prin spaţii neobişnuit de ample, măsurând frecvent între 20-30 m lăţime şi 15-20 m înălţime, în timp ce nivelul superior are o lungime de 3.208 m. Şi aici temperatura este undeva în jur de 10 grade.

O altă peşteră ce nu trebuie ratată de turişti este peştera Farcu, din comuna bihoreană Roşia. Lungimea ei este de numai 250 de metri, fiind printre puţinele din lume în care se îmbină vizita minieră cu vizita turistică. Intrarea se face printr-un tunel, unde cu ani în urmă intrau ortacii pentru a extrage bauxita. Odată ajuns în peşteră, turistul poate admira formaţiuni de cristale formate într-un cadru extrem de restrâns. Pot fi văzute libelule din cristale transparente şi cristalite crescute ca formaţiuni de corali.

Pestera Farcu-foto facebook

Pestera Farcu-foto facebook

Cristalele care se întâlnesc cresc în toate direcţiile, precum firele de păr, lucru care nu poate fi explicat. Pentru a proteja cât mai mult aceste rarităţi, vizitarea galeriilor se va face de către grupuri restrânse. Cristalele sunt unice în primul rând pentru că s-au format într-un spaţiu extrem de restrâns, iar în al doilea rând, datorită formelor pe care acestea le au.

Preţul unui bilet este de 15 lei pentru adulţi, 10 lei pentru copiii până la 14 ani şi gratuit pentru copiii până la 5 ani.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*